Tuesday 5 July 2011

 ၁၉၉၄ ခုႏွစ္မွ စတင္၍ တရား၀င္တင္သြင္းခြင့္ ပိတ္ထားသည့္ အခ်ဳိမႈန္႔အပါအ၀င္ စားေသာက္ကုန္အခ်ဳိ႔၊ စီးကရက္ႏွင့္ အရက္ဘီယာမ်ား တရား၀င္ျပန္လည္ တင္သြင္းခြင့္ျပဳမည္

 

6407a
ကုန္ပစၥည္းမ်ားကို ေရေၾကာင္းမွ သယ္ေဆာင္လာစဥ္
၁၉၉၄ ခုႏွစ္မွစ၍ အေၾကာင္း အမ်ဳိးမ်ဳိးေၾကာင့္ ပိတ္ပင္ထားသည့္ အခ်ဳိမႈန္႔၊ အရက္၊ စီးကရက္၊ ဘီယာ၊ အခ်ဳိရည္၊ ေခါက္ဆြဲေျခာက္၊  စည္သြတ္ဘူး၊ သစ္သီးအစို စသည္ျဖင့္ ကုန္စည္မ်ားအား တရား၀င္ျပန္လည္ တင္သြင္းခြင့္ ျပဳမည္ျဖစ္ေၾကာင္း သတင္းရရွိပါသည္။
ယခုအခါတြင္ အခ်ဳိမႈန္႔၊ စည္သြတ္ဘူး၊ အရက္၊ စီးကရက္၊ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ အပါအ၀င္ ၁၉၉၄ ခုႏွစ္ က ပိတ္ထားခဲ့ေသာ ကုန္စည္အခ်ဳိ႕ ကို တရားမ၀င္ တင္သြင္းေရာင္းခ်ေနျခင္းမ်ဳိးျဖစ္ၿပီး အခြန္မဲ့တင္သြင္း သည့္ အေနအထားျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
တင္သြင္းခြင့္ျပဳသည့္အတြက္ ျပည္တြင္း အေသးစား အလတ္စား လုပ္ငန္းရွင္မ်ား၏ ေစ်းကြက္ေ၀စု ေလ်ာ့က်ၿပီး အေသးစား အလတ္စားလုပ္ငန္းမ်ား ထိခိုက္ႏိုင္သည္ဟု ဆိုေသာ္လည္း အထိန္းအကြပ္မဲ့ တင္သြင္းျခင္းမ်ဳိး ခြင့္မျပဳဘဲ အကန္႔အသတ္ စည္းကမ္းခ်က္မ်ားျဖင့္သာ တင္သြင္း ခြင့္ေပးမည့္ ပံုစံျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
စားေသာက္ကုန္ဆိုပါက ျမန္မာႏိုင္ငံ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါး ကြပ္ကဲေရးဌာနမွ စိစစ္ခြင့္ျပဳသည့္ ကုန္စည္မ်ားကိုသာ တင္သြင္းခြင့္ျပဳ ရန္စည္းကမ္းခ်က္ ထားရွိျခင္းမ်ဳိးျဖင့္ ကန္႔သတ္ေပးထားမည္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။


အထိန္းအကြပ္မဲ့ တင္သြင္းျခင္းမ်ဳိး ခြင့္မျပဳဘဲ အကန္႔အသတ္ စည္းကမ္းခ်က္မ်ားျဖင့္သာ တင္သြင္းခြင့္ေပးမည့္ ပံုစံျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

ျပည္တြင္းအေသးစား အလတ္စားလုပ္ငန္းမ်ားအေပၚ ထိခိုက္မႈ ရွိမလာေစရန္အတြက္ အေသးစား အလတ္စားလုပ္ငန္းမ်ားကိုလည္း အရည္အေသြးေကာင္း၊ ေစ်းႏႈန္း သင့္တင့္သည့္ ကုန္စည္မ်ား ထုတ္လုပ္လာႏိုင္ၿပီး ေစ်းကြက္ေလ်ာ့က်မႈ မရွိေစရန္ ေထာက္ပ့ံမႈ၊ ပံ့ပိုးမႈမ်ား ျပဳလုပ္သြားမည္ ျဖစ္ေၾကာင္းလည္း သိရသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ စက္မႈလုပ္ငန္း အေရအတြက္ စုစုေပါင္း၏ ၆၅ ရာခုိင္ႏႈန္းမွာ စားေသာက္ကုန္လုပ္ငန္း လုပ္ကုိင္သည့္ စက္မႈလုပ္ငန္းမ်ား ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ထို႔အတြက္ စားေသာက္ကုန္လုပ္ငန္းမ်ား ရွင္သန္ႏုိင္ရန္ အတြက္လည္း ထည့္သြင္းစဥ္းစားရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း လုပ္ငန္းရွင္မ်ားက သံုးသပ္ၾကပါသည္။
6407
ရန္ကုန္ၿမိဳ႔ရွိ စူပါမားကတ္တစ္ခုတြင္ ေရာင္းခ်လ်က္ရွိေသာ စားေသာက္ကုန္ပစၥည္း အခ်ဳိ႕ကုိေတြ႔ရစဥ္
“အခ်ဳိမႈန္႔၊ စည္သြတ္ဘူး၊ ဘီစကြတ္၊ သစ္သီး၊ အရက္၊ ဘီယာ၊ အခ်ဳိရည္မ်ဳိးစံု၊ စီးကရက္နဲ႔ ပီေက လို အစားအေသာက္ ကုန္စည္ စုစု ေပါင္း ၁၄မ်ဳိး၊ ၁၅ မ်ဳိးေလာက္ကို တရား၀င္တင္သြင္းခြင့္ျပဳဖို႔ ဆံုးျဖတ္ ထားတာရွိတယ္။ ဒါေပမယ့္ အရက္နဲ႔စီးကရက္ကေတာ့ ပါခ်င္လည္းပါမယ္ေနာက္မွ ျဖစ္ရင္လည္းျဖစ္မယ္။ အခ်ဳိမႈန္႔နဲ႔ စားေသာက္ကုန္ေတြကေတာ့ တင္သြင္းခြင့္ေပးမွာေပါ့။ ကိတ္မုန္႔လည္း တင္သြင္းေပးမယ့္ အထဲ မွာပါတယ္” ဟု ျပည္ေထာင္စုသမၼတ ျမန္မာႏိုင္ငံကုန္သည္မ်ားႏွင့္ စက္မႈလက္မႈလုပ္ငန္းရွင္မ်ား အသင္းခ်ဳပ္မွ တာ၀န္ရွိသူတစ္ဦးက ေျပာျပခဲ့သည္။
“လက္ရွိမွာ ေဒၚလာေစ်းက်လို႔ ပို႔ကုန္က ေႏွးသြားတယ္။ အေျခခံ ကုန္စည္ျဖစ္တဲ့ စပါး၊ ပဲ၊ ငါး ေစ်း ေတြလည္း က်တယ္။ အလုပ္က မတြင္ေတာ့ဘူး။ ေဒၚလာေစ်းျပန္ တက္မွျဖစ္မယ္။ ဒီလိုတင္သြင္းခြင့္ ေပးလိုက္ရင္ေတာ့ ေဒၚလာေစ်းက အနည္းနဲ႔အမ်ားေတာ့ ျပန္တက္ႏိုင္သလို ပို႔ကုန္လည္းျပန္ၿပီး အသက္၀င္လာမယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ကြၽန္ေတာ္တို႔ဆီမွာ အခုလည္း ျပည္တြင္းမွာ ျပည္ပက စည္သြတ္ဘူး၊ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ေတြ ေရာင္းေနတာပဲ။ ဒါေတြက တရားမ၀င္တင္သြင္းၿပီး ေရာင္းေနတာ။ ေအာက္လမ္းကသြင္းရင္ အခြန္ မေဆာင္ရသလို အရည္အေသြးညံ့တာပဲ ျဖစ္ျဖစ္၊ သက္တမ္းလြန္ခါနီးျဖစ္ ျဖစ္ စားေသာက္ကုန္ေတြကို တစ္ဖက္ကေစ်းေပါေပါနဲ႔ တင္သြင္း ေရာင္းခ်လို႔ရတဲ့အတြက္ အက်ဳိးအျမတ္ မ်ားၾကတယ္။ အခု တရား၀င္တင္သြင္းခြင့္ ေပးတယ္ဆိုေပမယ့္ အခြန္ ေပးရမယ္၊ အႏၲရာယ္ကင္းရွင္းေၾကာင္း အစစ္ခံရမယ္ဆိုရင္ ကုန္က်စရိတ္ မ်ားမယ္။ ျပည္ပကေန ေစ်းျမင့္တဲ့ အရည္အေသြးရွိတဲ့ စားေသာက္ကုန္ပဲ သြင္းရေတာ့မယ္ဆိုရင္ အက်ဳိးအျမတ္ နည္းသြားမွာေလ။ ဒီေတာ့တရား၀င္ တင္သြင္းခြင့္ေပးေပမယ့္ တရား၀င္ တင္သြင္းမႈမျပဳဘဲ ဒီလိုပဲ ေအာက္လမ္းက ဆက္သြင္းေနႏိုင္ေသးတယ္။ တရားမ၀င္ တင္သြင္းတာေတြကို တစ္ကယ္ပိတ္ႏိုင္ၿပီး လုပ္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ပိုေကာင္းတယ္။ ဒီလိုခြင့္ျပဳေပးတာေတြ အတြက္ေတာ့ ႀကိဳဆိုပါတယ္”ဟု စားေသာက္ကုန္ လုပ္ငန္းရွင္တစ္ဦးက သံုးသပ္ေျပာၾကားခဲ့သည္။
“ေကာင္းက်ဳိးကဘာလဲ။ ဆိုးက်ဳိးဘာရွိလာႏုိင္သလဲ ဒါကိုပဲတြက္ရမယ္လို႔ ေျပာခ်င္ပါတယ္။ ေကာင္းက်ဳိးက ဒါေတြကို တရား၀င္ တင္သြင္းခြင့္ ေပးလိုက္တဲ့အတြက္ ျပည္ပ ပို႔ကုန္ကရတဲ့ ေငြေစ်း earning လိုအပ္ခ်က္ျမင့္တက္လာၿပီး အနည္းနဲ႔ အမ်ား တန္ဖိုးတက္လာႏိုင္တယ္။  ေနာက္တစ္ခ်က္က ျပည္ပကသြင္း တဲ့ ကုန္စည္နဲ႔ ျပည္တြင္းကထုတ္လုပ္တဲ့ ကုန္စည္ၿပိဳင္ဆိုင္ လုပ္ကုိင္ေရာင္းခ်ျခင္းရဲ႕ အက်ဳိးဆက္ အျဖစ္ ျပည္တြင္းထုတ္ကုန္ေတြ အဆင့္အတန္း ျမင့္လာႏိုင္တယ္။ ေကာင္းက်ဳိး ကဒါရွိတယ္။ ထိခုိက္ႏိုင္တာ ဘာရွိလဲဆိုရင္ေတာ့ ေအာက္လမ္းကပဲ ဆက္သြင္းမယ္၊ နည္းနည္းကိုပဲ တရား၀င္ တင္သြင္းတာျပၿပီး က်န္တာကို ေအာက္လမ္းကပဲ သြင္းမယ္ဆိုရင္ earning ေစ်းလည္း တက္မလာ၊ ႏိုင္ငံေတာ္အခြန္လည္း မရတဲ့အျပင္ ျပည္တြင္းက အေသးစား အလတ္စား လုပ္ငန္းရွင္ေတြလည္း ေစ်းကြက္ မယွဥ္ၿပိဳင္ႏိုင္တဲ့အတြက္ လဲၿပိဳကုန္လိမ့္မယ္။ ဒါကိုခ်ိန္ဆဖို႔ေတာ့ လိုပါတယ္”ဟု စားေသာက္ကုန္ ထုတ္လုပ္သူ လုပ္ငန္းရွင္တစ္ဦးကလည္း ရွင္းျပခဲ့သည္။
“တရားမ၀င္ တင္သြင္းေနတာ ေတြကို တကယ္တားဆီးႏိုင္ရင္ ေကာင္းပါတယ္။ တရားမ၀င္ တင္သြင္းလာတဲ့ ကုန္စည္နဲ႔ ယွဥ္ၿပိဳင္ရမယ္ဆိုရင္ေတာ့ အခုလည္း ျပည္ပ က ေစ်းေပါေပါ စားေသာက္ကုန္ေတြ ပဲေစ်းကြက္ေ၀စု ရထားတာေလ။ တရား၀င္ခြင့္ ျပဳလိုက္ရင္ တရား၀င္ ကုန္စည္ျဖစ္သြားၿပီး နာမည္အရ တရား၀င္ကုန္စည္၊ သြင္းလာတာက်ေတာ့ ေအာက္လမ္းက ဆိုရင္ေတာ့  ျပည္တြင္း ကုန္ထုတ္လုပ္သူေတြ ဘယ္လိုမွယွဥ္ႏိုင္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။ ျပည္တြင္း ကုန္ထုတ္လုပ္သူေတြက  အခြန္အမ်ဳိးမ်ဳိးေပးေဆာင္ၿပီး လုပ္ကိုင္ရတာပါ” ဟု စားေသာက္ကုန္ ထုတ္လုပ္သူ လုပ္ငန္းရွင္တစ္ဦးက ရွင္းျပခဲ့သည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ စားေသာက္ကုန္ ထုတ္လုပ္ေနသည့္ လုပ္ငန္းေပါင္းမွာ မွတ္ပံုတင္ထားသည့္ အေရအတြက္အရပင္ ၂၆၀၀၀ နီးပါးရွိၿပီး အဆိုပါ စားေသာက္ကုန္လုပ္ငန္း ၂၆၀၀၀ တြင္ ၂၄၀၀၀ ၀န္းက်င္မွာ အေသးစားႏွင့္ အလတ္စားလုပ္ငန္း မ်ားျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

0 comments:

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes